O R H O D E J E
(resno in manj resno o orhidejah)

Vedno je prostor za še eno orhidejo!


Moje orhideje
Orhideje v Kolumbiji
Orhideje v Vietnamu


Powered By Blogger

Preišči ta spletni dnevnik

Semi-Hydro gojenje orhidej

Pri tem načinu gojenja gre za gojenje v glinoporu, in sicer tako, da je v podstavku lončka neprestano kar nekaj vode, recimo do tretjine. Zaliva se vedno z vrha. Voda se s podstavka kapilarno dviga po granulah glinoporja in tako ustvarja idealno mikroklimo za rast korenin.  V takem 'substratu' je stalno velik odstotek zraka.  Novozrasla korenina ima neverjetno sposobnost prilagajanja; tudi če koreninica sili v vodo, ki je na dnu, ni to nič narobe. Prilagodila se je na "življenje" v vodi. 
Jaz uporabljam običajne cvetlične lončke različnih dimenzij, predvsem in samo prosojne, zato ustvarim rezervoar vode v podstavku, od koder del vode izhlapi in dodatno ugodno upliva na zračno vlago v okolici orhideje.  V glavnem dam v tak način gojenja vse tiste orhideje, ki sem jim iz kakršnegakoli vzroka - a največkrat resnici na ljubo povedano - iz razloga preveč zalivanja, uničila korenine. Že v kratkem se začno razvijati nove in zdrave. Ko so dovolj dobro razvite, jih presadim v običajni substrat.
Kako pa je z gnojenjem v tem času?
Normalno: pripravim vodo z dodanim gnojilom, potem pa vse tiste lončke z glinoporom postavim za nekaj časa v to mešanico.
V glavnem na ta način "rešujem" phalaenopsise, drugih orhidej še nisem, sem pa brala, da je dobro pri katlejah počakati, da voda čisto izhlapi.
Več na netu: http://www.hydro-orchids.com/hydro-for-orchids.html
http://www.firstrays.com/
http://www.growinhydro.com/4436.html   
http://www.hempatia.si/index.php,




 

Ni komentarjev:

Objavite komentar