O R H O D E J E
(resno in manj resno o orhidejah)

Vedno je prostor za še eno orhidejo!


Moje orhideje
Orhideje v Kolumbiji
Orhideje v Vietnamu


Powered By Blogger

Preišči ta spletni dnevnik

DRAGULJNE ORHIDEJE (JEWELS ORCHIDS)

Toplota
Velika večina potrebuje tople pogoje, zimska temperatura med 15 - 20°C, letna pa okoli  18 - 28°C  - ali celo nekoliko več - višja.
Svetloba
Uspeva na senčnih rastiščih, kjer se substrat nikoli ne posuši.
Zalivanje in vlaga
Substrat naj bo vedno le vlažen - ne moker. Najbolje uspeva v širokih posodah. Idealna vlaga je tam okoli 60 %.
Presajanje
Ko je lonček premajhen, sicer pa na 2-3 leta. Je ena redkih orhidej, ki se razmnožuje tudi s potaknjenci. Ker je so to terestične orhideje, potrebujejo nekoliko bogatejši substrat brez lubja. Sestavljen naj bo iz peska, šote in humusa v enakem razmerju.

V skupino draguljnih orhidej spadajo Ludisia discolor, Goodyera hispida, Macodes sanderiana in Macodes petola.
Skupno imajo predvsem to, da njihovo bistvo lepote niso cvetovi, čeprav so tudi lepi, ampak listi, ki nam dajejo vedno drugačno sliko, čisto odvosno od svetlobe in kota, pod katerimi jih opazujemo.

Najbolj  znana med njimi je  Ludisia discolor, ki izhaja iz Indonezije, Burme in Malezije. Je terestrična orhideja, ki raste v senci dreves.  Listi so pisani, zelene, rdeče in rjave barve. Cveti pozimi in zgodaj spomladi. Takrat požene cvetno steblo, na katerem so nanizani majhni, beli cvetovi.

V skupino draguljnih orhidej uvrščamo tudi  Macodes. Macodes sanderiana ima temno zelene liste z zlatimi žilami, medtem ko  ima  Macodes petola svetlo zelene liste z belimi žilami.   

Malo manj znana je Goodyera hispida, ki jo najdemo v tropskih področjih celega sveta, najpogosteje v Vietnamu in Indiji. Vizualno se odlično dopolnjuje z Ludisio ciscolor. 
V zadnjem času je tudi kar nekaj hibridov na voljo, tako je npr.  Dossinyera križanec med Dossinio in   Goodyero
 

Ni komentarjev:

Objavite komentar