O R H O D E J E
(resno in manj resno o orhidejah)

Vedno je prostor za še eno orhidejo!


Moje orhideje
Orhideje v Kolumbiji
Orhideje v Vietnamu


Powered By Blogger

Preišči ta spletni dnevnik

GOVORICA LISTOV

Ena od najpomembnejših opravil gojiteljev orhidej je opazovanje le-teh. Vsak del orhideje, od korenin, bulbe, listov do cvetov nam odraža stanje rastline. Res pa je, da za to ni bolj primernega dela rastline, kot so to listi.
Večina epifitnih orhidej ima odebeljene liste - s tem rastlina shranjuje hrano za sušne dni. Orhideje, ki ljubijo senco, imajo pogosto široke liste in orhideje, ki jim prija sonce in močna svetloba -  tanke in ozke liste.
Zdravi listi so v glavnem srednje ali svetlo zeleni. Včasih rdečkasti toni listov nakazujejo na preveč svetlobe. Nekatere vrste vand nakazujejo rdečkaste tone ob hladnejšem vremenu. Tudi Brassavola nodosa in njeni križanci imajo lahko spomladi rdečkasto obarvane liste.
Zelo temno zeleni listi govorijo o tem, da ima prejema orhideja premalo svetlobe in obratno, rumenkasto obarvani listi govorijo o tem, da je svetlobe preveč.

Normalno je, da orhideje s časom izgubijo spodnje liste. Zaradi porumenelega in odpadlega lista se ne dela panika tako dolgo, dokler poganjajo novi, čvrsti listi.
Nekatere orhideje so kot listavci - normalno je, da nastopi počitek in ob počitku izgubijo liste. To je ponavadi signal, da želijo manj vode ali celo nič ob nižjih temperaturah.

Če so listi na določeni rastlini manjši kot ponavadi, je to že znak za pregled rastnih pogojev. Lahko je razlog v odlaganju odvečnih soli pri gnojenju, lahko da se jo je premalo zalivalo, da so gnile korenine od preveč zalivanja. Tako rastlino vzamemo iz lončka in jo podrobno pregledamo.

Oveneli in mlahavi listi nam zopet govorijo zgodbo zase - ponavadi je to posledica gnilih korenin zaradi prevelikega zalivanja. Podroben pregled nam bo skoraj zagotovo potrdil naše domneve.


Nagubani listi (kot harmonika) pri oncidiumih nakazujejo pomanjkanje vlage v času rasti lista.
Menda se tudi pri vandah, če so zgornji listi zraščeni bolj tesno skupaj, nakazuje na pomanjkanje vlage in vode. Vedeti moramo, da orhideje potrebujejo precejšnjo vlago - prevelika zračna vlaga in premalo gibanja zraka pa lahko povzroči gnitja

Veliki rjavkasti madeži na listih nakazujejo ožganino od sonca. Do tega pride lahko tudi, če smo orhidejo prenesli iz sence na precej bolj svetlo mesto - niti ni nujno da je bila izpostavljena direktnemu soncu.

Temnejše lise na listu nam lahko govorijo tudi o previsoki zračni temperaturi.

Porjavele konice listov, predvsem pri  tistih orhidejah, ki imajo tanke liste, tudi  govorijo ali o pomanjkanju vlage ali pa o predoziranju ali prepogostem gnojenju; to je lahko  odraz nakopičenih soli  kot posledica preobilice ali prepogostega gnojenja.

Drobcene temne pike na listih so ponavadi razultati bakterijske okužbe. Pri tankolistnih so te pike največkrat le kozmetičnega značaja.

Temni madeži, ki so razpotegnjeni in celo vdrti lahko kažejo na prisotnost virusa. Virusov je kar nekaj, najpogostajša sta "cymbidijev mozaični virus" in  "odontoglosov virus". Take rastline se ne zdravi, z zagotovostjo pa se virus lahko potrdi le z opravljenimi laboratorijskimi testi. Virus se prenaša z rastline na rastlino z insekti ali pa z  orodji za obrezovanje. Tako orhidejo izločimo, jo osamimo ali pa zavržemo.

Orhideje in še posebej liste pregledujemo tudi v primeru, da se nam ne zaredijo volnate uši, zelene uši in rdeči pajki. Pogosti obiskovalci so tudi polži.
Orhideja, ki je pod stresom, je bolj dovzetna za razne bolezni. Stres lahko povzrožijo visoke temperature, izpostavljenost suši ko to ni predvideno, nezadostna svetloba.
Na polici, ki je polna orhidej, se bolezni prenašajo še hitreje.

Dobro gibanje zraka med njimi pa bo odgnalo marsikatero nevšečnost.



Ni komentarjev:

Objavite komentar