O R H O D E J E
(resno in manj resno o orhidejah)

Vedno je prostor za še eno orhidejo!


Moje orhideje
Orhideje v Kolumbiji
Orhideje v Vietnamu


Powered By Blogger

Preišči ta spletni dnevnik

OSNOVE GOJENJA ORHIDEJ

Pomembno je, da ob nakupu vsake orhideje vemo za njene  najbolj osnovne podatke, to je - kako se orhideja imenuje. Naša dolžnost v naslednjih dneh pa je, da ugotovimo od kod izvira in kakšne pogoje rabi za uspešno rast  in cvetenje. Orhideje, kot vse rastline, potrebujejo dovoljšno mero svetlobe, zraka, vode in hranil.

SVETLOBA
Brez zadostne svetlobe bo naša orhideja morda čisto lepo rastla, ne bo pa zacvetela. To, da orhideja ne cveti, je največkrat vzrok prav v pomanjkanju svetlobe, zato ji moramo nuditi toliko svetlobe, kolikor jo lahko prenese, ne da bi jo pri tem poškodovali.
Orhideje, ki rastejo pri prenizki svetlobi, imajo  bolj svetlo zelene liste.

KROŽENJE ZRAKA
Gibanje zraka je pri orhidejah zelo pomembno, zelo redko tolerirajo brezvetrje. Veter oz. gibanje zraka poskrbi, da se korenine, ki jih navlažimo, hitro posušijo.

VODA
Veliko več orhidej zgnije od prevelikega zalivanja kot pa zaradi suše. Pravilno zalivanje je sestavljeno iz količine in pogostnosti. Največkrat jih moramo zaliti šele, ko se koreninice posušijo. Na žalost ni tu nobene formule, ki bi nam dala vedeti, da zalijemo na vsakih 6 dni z pol litra vode in s tem bomo rešeni vseh težav in orhideje bodo lepo delale?! To se ne da napovedati že za to, ker jih imamo posajene v različnih substratih, ene so na južni in druge na severni strani na okenski polici, nekatere imamo posajene zunaj, tako da na te stvari vplivajo mnogi dejavniki. Tudi vlažnost zraka in gibanje zraka pri tem pomembno vplivata.
Pomembno je, da voda iz lončka odteče v celoti.
V glavnem pa velja pravilo - če nismo prepričani, ali bi že zalili ali ne, raje počakajmo še kakšen dan.

GNOJENJE
Orhideje nam bodo rastle in cvetele, če dodajamo gnojilo ali ne.  Res pa je, da bomo z dodajanjem gnojil dobili boljše rezultate - večje cvetove izrazitejših barv in večja rastlina v celoti.
Večinoma se dodaja gnojilo v polovično predpisanih dozah. Nekateri pravijo, da je najbolje najprej zaliti s čisto vodo, nato pa še z vodo, ki smo ji dodali gnojilo.

OPAZOVANJE
Pri vsem tem pa je najbolj pomembno in prav zagotovo pomemben ključ do uspeha, da znate opazovati svojo orhidejo. S tem boste navodila, ki jih boste nekje prebrali, prilagodili potrebam vaše orhideje.






Ni komentarjev:

Objavite komentar