O R H O D E J E
(resno in manj resno o orhidejah)

Vedno je prostor za še eno orhidejo!


Moje orhideje
Orhideje v Kolumbiji
Orhideje v Vietnamu


Powered By Blogger

Preišči ta spletni dnevnik

V kot VIRUS

VIRUS

Velika večina orhidej je podvržena enemu ali drugemu virusu, ki povzroča izrazite madeže na listih. S pospešeno prodajo orhidej po celem svetu, tako preko specializiranih gojiteljev kot tudi preko amaterjev so ustvarjene nove možnosti za širitev te bolezni.Orhideja, okužena z virusom, cveti manj bogato, cvetovi so nesimetrični, listi pa obarvani. Virusi napadejo tako generične vrste kot hibride.
En in isti virus se lahko pojavlja v različnih pojavnih oblikah, pri eni vrsti na tak in pri drugi vrsti na drugačen način; pri nekaterih vrstah kot nesimetrični cvetovi in pri drugih vrstah kot lise različnih oblik na spodnjih listih.
Zatiranje? Ne obstaja.
Na žalost primanjkuje tako strokovnjakov kot znanja s tega področja in največkrat so le laboratorijske analize tiste, ki lahko potrdijo ali ovržejo sum na virusno obolenje, zato tekst v nadaljevanju ni za jemati kot neke preverjene in sto-procentne trditve in dejstva, ampak  zgolj kot zbirek nekih govoric in dokaj nepreverjenih informacij, ki pa so dosti blizu resnice. Torej:
- kapljica, ki pade z okužene orhideje na drugo orhidejo, lahko povzroči okužbo;
- okužba se lahko prenese na zdravo orhidejo z dotikom listov;
- okužbo lahko prenašajo tudi insekti;
- paphiopedilumi niso podvrženi virusnim obolenjem;
- virusno obolenje se kaže na listih orhidej kot nek vzorec z rumenkastimi pikami, lisami ali
  madeži, ki pa se odraža zgolj kot lepotna napaka;
- katleje, ki bi morale pognati nove poganjke, pa jih ne, so verjetno podlegle virusu;
- keiki na orhideji z virusom je lahko zdrav - brez virusa;
- orhideje, ki v sebi nosijo virus, imajo barvne napake v cvetovih ali pa
   prepoznaven, lisast vzorec na listih;
- virusna infekcija na orhidejah se lahko potrdi le z laboratorijskimi testi;
- ni zdravila za orhideje z virusi;
- mnoge, če ne kar vse orhideje v sebi nosijo zametke virusa, ki se sprožijo
   ob različnih situacijah - ob stresu na primer.
Tako torej, nekaj trditev zagotovo drži, nekaj pa je ugibanj. Zagotovo drži to, da se virus prenaša z okušenim orodjem ali s pomočjo dotikov med okuženo in zdravo orhidejo. Z okuženo orhidejo postanejo kužni tudi lončki, držala, paličice, orodje, s katerim smo tako orhidejo rezali, po vsej verjetnosti tudi naše roke, s katerimi smo orhidejo držali. Ti virusi ostanejo zelo dolgo pri življenju. Trenutno ni dokazov, da bi insekti prenašali viruse, je pa to seveda možno. Vsak insekt, ki kakorkoli povzroči mehanske poškodbe orhideje, je potencialni prenašalec.
Toda, ker zdravila proti virusnim obolenjem ni, je potrebno izvajati preventivo, to pa pomeni, kupovati orhideje od preverjenih gojiteljev, držati med orhidejami toliko razmaka, da se z listi ne dotikajo, dezinficirati nože in škarje po vsakokratnem posegu...
Pomembno je, da ob vsakem morebitnem rezanju poškodovanih delov rastline rezila ali zavržemo ali pa dezinficiramo med dvema rezanjema, s tem preprečimo nepotrebno širjenje in prenašanje virusa na druge orhideje. Dezinficiramo lahko ali s kemikalijo ali pa s plamenom.
Lahko se sicer dvomi o prenosih virusa s kapljico ali dotiki, dejstvo pa je, da se zagotovo prenaša z rezanjem, če to delamo z okuženimi orodji. Tudi ni priporočljivo, da se ponovno uporabijo lončki, substrat, sponke ali oporne paličice okuženih orhidej - to je najbolje zavreči. 
Precej malo je verjetno, da bi virus imel le vizualne učinke oz. da bi se odražal kot lepotna napaka. Virus rastlino oslabi tako v njeni rasti kot pri cvetenju.

Za virus je dovzetnih večina, če ne kar vse orhideje in trenutno ni zdravila zanj. Značilno za virus je, da se pojavlja na spodnjih listih: novi listi so sprva videti zdravi, a kasneje, ko dosežejo svojo velikost, se obarvajo tudi oni.

Najbolj običajen virus je virus CymMV ali cimbidijev mozaični virus, (desna slika), ki napada poleg  cimbidijev  tudi ostale orhideje  kot so katleje, angraecum, cimbidium, epidendrum, laelia, oncidium, spathoglotis in zygopetalum in pa ORSV ali odontoglosov virus (slika spodaj levo), ki se pojavlja v obliki krogov, znan tudi pod imenom "TMV ali Tobacco mosaic virus". Tudi ostali virusi lahko inficirajo orhideje, vendar so manj znani in se to dogaja v manjših odstotkih. Bolna orhideja je že na oko videti manj zdrava, nima "življenjskosti".


Cymbidijev virus napade tako starejše kot tudi novejše (zgornje) liste, kasneje se obarva na temnejše kroge. Ponavadi povzroči propad orhideje, največkrat se začne s propadanjem novih poganjkov, ki se kasneje odraža na propadu celotne rastline. Najbolj prizadene katleje, cimbidije, in spatoglotise, in falenopsisi niso nobena izjema.

Kot že rečeno, virus se lahko dokaže in potrdi ali ovrže samo z laboratorijskimi testi, a tudi ko se to enkrat dokaže, orhideji v glavnem ni pomoči.






Kako ravnamo, ko ugotovimo, da ima naša orhideja virus?

1.
Tako orhidejo je najbolje čim preje zavreči - po možnosti zažgati  ali zakopati,  orhideje, za katere sumimo, da so okužene z virusi, pa najprej izolirati in počakati, da se ugotovi kako in kaj.

2.
Ko orhideja enkrat virus ima, se žal ne bo opomogla, četudi simptomi začasno izginejo. Če vseeno nismo
sigurni, kako je z virusom, jo izolirajmo in opazujmo.

3.
Najbolje je nabavljati nove orhideje pri preverjenih trgovcih in se izogibati tistih, s katerimi imamo slabe
izkušnje iz preteklih obdobij.

4.
Kadar obrezujemo orhideje, katere koli, vsakič, za vsako obrezano orhidejo vzamemo ali novo rezilo ali
pa tega, s katerim režemo, sproti dezinficiramo. Dezinficiramo z dezinficirnim sredstvom (lahko je to 70 %
alkohol)  ali pa pod  plamenom, rezilo moramo držati pod plamenom 20 - 30 sekund.

5.
Pri presajanju uporabljajmo čiste lončke in svež substrat.

6.
Pri vsakem dotiku z morebiti okuženo orhidejo si umijemo roke z milom in vročo, tekočo vodo.

7.
Kot preventivo uporabimo tudi sprejanje s sredstvi proti insektom, ki eventuelno prenašajo viruse. To bo odvrnilo tudi ostali mrčes, ki občasno napada naše orhideje.

Ni pa seveda zdaj vsak madež na listu kar virus!!

Povezave do člankov na spletu:
Virus diseases of orchids
Common virus diseases of orchids

Ni komentarjev:

Objavite komentar