O R H O D E J E
(resno in manj resno o orhidejah)

Vedno je prostor za še eno orhidejo!


Moje orhideje
Orhideje v Kolumbiji
Orhideje v Vietnamu


Powered By Blogger

Preišči ta spletni dnevnik

12 PRAVIL ZA ZAČETNIKE

Povzeto po članku Beginner start here (Ken Slump, AOS, marec 07)
1.
Za začetek začnite zbirati literaturo: revije, knjige, članke…. Nabavite in berite. Prebirajte. Tudi večkrat. In se učite. Več ko boste prebrali, bolj vam bo jasno, zakaj gre. Poleg knjig in revij pobrskajte tudi po internetu: tudi tu ali pa predvsem tu boste našli informacije, ki jih za začetek potrebujete. 

2. 
Na podlagi vsega tega, kar ste prebrali o orhidejah, jim skušajte zagotoviti ustrezne pogoje glede na osvetljenost prostora, vlažnost in toploto, vse to glede na njihove potrebe. Če ste prebrali vsaj nekaj o orhidejah, potem zdaj že zagotovo veste, da so takšne, ki ljubijo veliko sonca in višjo temperaturo in takšne, ki so večinoma v senci in uspevajo v hladnejših pogojih. In tiste vmes. Že na podlagi teh podatkov se lahko odločite, ali boste imeli tiste, ki jim prija toplo ali tiste, ki ljubijo bolj hladno okolje. 

3.
Ko prinesete orhidejo domov, jo preglejte. Tudi sicer jo pogosto pregledujte, če je niso napadle kakšne bolezni: obrnite liste, poglejte tudi na spodnje strani cvetov in na cvetna stebla. Skušajte se upreti skušnjavi, da bi jo pogosto zalivali. Večina imajo zalivanje 2x tedensko več kot dovolj, v glavnem pa se priporoča zalivanje 1x tedensko. Sicer pa upoštevajte navodilo: če niste prepričani, ali bi že ponovno zalili ali ne, potem raje počakajte še kakšen dan. Pri veliki večini orhidej se mora substrat med dvema zalivanjema nekoliko osušiti. Izjema je čeveljček (paphiopedilum), pa še kakšna bi se našla.
Skozi nego orhidej boste prej ko slej opazili, da ima velika večina orhidej (ne pa vse) 3 obdobja: obdobje cvetenja, obdobje rasti in obdobje počitka. Glede na to morate prilagoditi tako zalivanje kot gnojenje.

4.
Polic, na katerih imate orhideje, nikar preveč ne natrpajte; ni namreč dobro, da se med seboj »drenjajo«. To jim jemlje prepotrebno svetlobo in onemogoča dober pretok zraka, morebitne uši oz. zajedalci pa se tako hitreje razmnožujejo in velika verjetnost je, da se bo okužba z ene hitreje prenesla na vse ostale. Seveda to zdaj ne pomeni, da imate lahko eno do dve orhideji na polici, ampak toliko, da polica oz. prostor z orhidejami ni preveč natlačen. Naj bo zračno in naj diha. 

5.
Izogibajte se zbiranju preveč različnih vrst orhidej na enkrat. Za prvo in morda še za drugo leto se priporoča, da se posvetite eni vrsti in le-to temeljito osvojite. Ko boste obvladali pogoje za rast in nego obstoječe, pa se lahko počasi pripravite na še kakšno drugo, z drugačnimi zahtevami. 

6.
Naj bo uspeh pri gojenju ene vrste tisti, ki vas vodi v nabavo nove vrste. Ko se bo vaše znanje o gojenju večalo, se boste lahko brez težav odločili za povečanje vaše zbirke. Predvsem skušajte najti podoben tip orhideje, saj je priporočljivo postopno prehajanje na druge, zahtevnejše orhideje. 

7.
Če je le mogoče, kupujte cvetoče orhideje.
Majhna in mlada orhideja bo morda potrebovala še leta ustrezne nege, da bo zacvetela. Veliko laže in bolje je kupiti zdravo in zrelo, pa še cvetočo. Seveda je le-ta dostikrat dražja, vendar se izplača. 

8.
Zapisujte in zbirajte podatke o vaši orhideji.
To je najboljši način za dober pregled vašega dela. Tako ne boste v dilemi, kdaj ste jo kupili, koliko časa jo že imate, kdaj ste jo nazadnje presadili, kdaj je nazadnje cvetela. Pomembno je, da veste ime vaše orhideje. V ta namen si nabavite plastične trakove ali paličice in nanje zapišite potrebne podatke.  

9.
Upoštevajte napake pri delu in se skušajte iz njih čim več naučiti.
Izločajte bolne in slabe; takih predvsem nikomur ne podarjajte. Le-te morajo na kompost ali v smeti, vendar morate iz tega nekaj potegniti, se naučiti in ne ponoviti napak, ki je privedlo do stanja bolne in slabe orhideje. Morda to, da določena vrsta orhideje ne sodi v vaš prostor z določenimi pogoji? 

10.
Povežite se z ljudmi, ki imajo podobne hobije. Izmenjava mnenj koristi vsem, skozi pogovore dobite samopotrditve, nove informacije in podatke, dviga se samozavest in znanje o oskrbi orhidej. 

11.
Skušajte najti odgovore na vaša vprašanja in skušajte najti rešitve vašim problemom. 

12.
Obiščite kakšno razstavo orhidej v vaši bližnji ali daljni okolici. Razstava orhidej je vedno paša za oči, priložnost, da nabavite potrebne materiale, ki jih pri gojenju nujno potrebujete. In morda za nabavo kakšne nove orhideje… 


Ni komentarjev:

Objavite komentar