O R H O D E J E
(resno in manj resno o orhidejah)

Vedno je prostor za še eno orhidejo!


Moje orhideje
Orhideje v Kolumbiji
Orhideje v Vietnamu


Powered By Blogger

Preišči ta spletni dnevnik

Dendrobium

Toplota
Uspevajo tako v hladnih kot zelo toplih pogojih, odvisno od vsake vrste posebej.

Svetloba
Od svetle sence naprej

Zalivanje in vlaga
Glede na vrsto

Gnojenje
Večinoma enkrat tedensko s polovično dozo.

Presajanje
Če imamo te epifite posajene v substratu, naj bo le ta takšen, da omogoča dobro drenažo. Presajamo vedno po cvetenju oz. ko opazimo, da se je pričela rast novih poganjkov (ti naj bodo veliki približno 10 cm)  in korenin.  


Znanih je več kot 1.000 vrst tega rodu, ki se razprostira od tropske in subtropske Azije, otokov južnega pacifika do Avstralije. Rasni pogoji so povsem odvisni od tega, iz kje izhajajo.

Dendrobium kingianum in Dendrobium Berry Oda

Kingianum je manjši - bolj droben, na vsakem steblu ima po 3 listie. Izhaja iz Avstralije in je litofitna orhideja, redkeje kot epifit.
Berry Oda je bolj kompakten, malce večji in z debelejšimi stebli, na vrhu katerih ima od 5-6 listov.
Moj kingianum je roza barve, čeprav lahko cveti v različnih odtenkih rožnatih in rdečih barv, melirani in tudi bele barve.

Oba potrebujeta za cvetenje zimski počitek - tolerirata temperature do tam nekje okoli 2 °C in nič zalivanja od recimo konec septembra
 dalje, dokler se ne pojavijo cvetni nastavki in že vidni cvetni popki.
Oba se rada "gužvata" v lončku, tako da jih presadimo šele takrat, ko že lezejo čez rob; oba sta zelo radodarna tudi s keikiji; če sta tudi čez jesen in zimo na toplem in se ju še kar zaliva, bosta namesto cvetnih stebel poganjala keikije.



Dendrobium leonis
Najdemo ga na področju Tajske, Malezije in Vietnama v niže ležečih gozdovih kot miniaturni, toploljubni epifit. Cveti praktično čez celo leto, cvet diši po valiliji.




Dendrobium thyrsiflorum


Prihaja s področja Burme, Tajske in Kitajske.
V višino lahko zraste tudi do 30 cm, zato sodi med večje epifite med dendrobii. Potrebuje zimski hladen in suh počitek, s temperaturami okoli 10 °C. Za tvorbo cvetov potrebuje precejšnjo svetlobo.  Cvetne nastavke prične tvoriti pozno februarja ali zgodaj marca in prijetno dišijo. Ko odcvete, začne tvoriti nove poganjke in ko so veliki približno 5 - 10 cm, začnemo postopno zalivati - najprej manj in previdno, potem pa zmerno. Če začnemo takoj normalno zalivati, bodo novi poganjki zgnili. Ko so le-ti pridobili svoje koreninice, pa lahko normalno zalivamo z dodatkom gnojila.

Dendrobium nobile

Spada med srednje velike hladnoljube, terestične oz. litofitne vrste iz področij Kitajske Himalaje, Indije, Nepala, Vietnama.... Njegovo domovanje so gorata področja, porasla z gozdovi. Potrebuje zimski hladen in suh počitek - brez zalivanja in gnojil. Ko je zunaj enkrat okoli 5 °C, ga umaknemo na toplo, vendar ne na več kot tam okoli 10-15 °C.  Dokler ne požene cvetnih stebel in dokler niso veliki vsaj par cm, ne zalivami nič. Na starih bulbah pogosto tvori keikije, kar je največkrat posledica nepravilne nege v zimskem času.
Nekateri gojitelji se ozirajo na liste: dokler so na bulbah zeleni listi, jih še kar zalivajo. Ko listi odpadejo, nehajo zalivat. Morda malo pršimo, ravno toliko, da se bulbe čisto ne zgubajo.  


Info na spletu:
orchidspecies.ca

orchidspecies.com









Ni komentarjev:

Objavite komentar