O R H O D E J E
(resno in manj resno o orhidejah)

Vedno je prostor za še eno orhidejo!


Moje orhideje
Orhideje v Kolumbiji
Orhideje v Vietnamu


Powered By Blogger

Preišči ta spletni dnevnik

Aerangis

Toplota
Potrebuje tople pogoje, minimalno 15 °C.

Svetloba
Zmerna do svetla senca brez direktnega sonca, nekaj podobnega kot to velja za phalaenopsise.
Zalivanje in vlaga
Po cvetenju rabi počitek in tega ji moramo absolutno zagotoviti. Vendar - če jo preveč izsušimo, bo izgubila liste. Enako se bo zgodilo tudi, če jo zalivamo po cvetenju preveč ali pa če jo zalivamo s premrzlo vodo. Z malo občutka nam bo dobro uspevala in obilno cvetela.
Gnojenje
V času rasti - ko se porajajo novi listi in korenine, dodamo gnojilo enkrat na teden v polovičnem odmerku.
Presajanje
je priporočljivo na vsakih nekaj let. Najbolje se počuti  montirana na kosu plute ob zadostni zračni vlagi.
  
Aerangis najdemo v nižje ležečih tropskih afriških predelih blizu obale, severno od ekvatorja,  kot epifit, redkeje kot litofit. Znanih približno 50 vrst in 2 naravna križanca. Bistvena elementa pri vzgoji sta suša in temperatura, medtem ko je vlaga malo manj pomembna.


Pri meni sta citrata in biloba, a še nobena ni cvetel, mi pa ravnokar poganja citrata cvetno steblo. Pustimo se presenetit....
Aerangis citrata je miniaturni apifit, ki domuje na Madagaskarju in ljubi svetlo senco, korenine naj obdrži vlažne a ne mokre.  Najdemo jo v vlažnih gozdovih. Lahko jo gojimo tako v hladnih kot toplih pogojih. Voskasti cvetki na dolgem cvetnem steblu, kjer jih je lahko tudi 30, imajo prijeten vonj po citrusih. V ugodnih pogojih lahko cveti tudi večkrat letno.



Ni komentarjev:

Objavite komentar