O R H O D E J E
(resno in manj resno o orhidejah)

Vedno je prostor za še eno orhidejo!


Moje orhideje
Orhideje v Kolumbiji
Orhideje v Vietnamu


Powered By Blogger

Preišči ta spletni dnevnik

Brassavola

Toplota
Potrebuje  tople pogoje, minimalno 15 °C.
Svetloba
Dobro uspeva v zelo svetlih prostorih.

Zalivanje in vlaga
Tedensko zalivanje, če raste v lončku in vsak drugi dan če je pritrjena na pluto., pomembno je, da se substrat hitro osuši. Zalivanje je potrebno omejiti, ko nove bulbe dozorijo in če je le mogoče, tudi znižati vlago, pri tem pa paziti, da se listi ne začno gubati in krčiti.  Idealna vlaga je med 40 in 70 %; če je zračna vlaga višja, je priporočljivo imeti dobro ventilacijo.
Gnojenje            
S polovično dozo vsako drugo zalivanje v obdobju rasti. Vmes zalivati s čisto vodo. 
Presajanje
Po potrebi, ko začne substrat razpadati: uporabimo večje koščke lubja, saj tudi korenine potrebujejo zračnost.  Dobro uspeva v zračni košarici ali pa pritrjena na pluto.

Lahko so epifiti, lahko so litofiti. V naravi jih najdemo v raznih predelih Srednje Amerike ter na vzhodnoindijskih otokih.
Brasavola je dobila ime po beneškem trgovcu, ki jo je okrog leta 1.500 prinesel v Italijo in verjetno je Brassavola nodosa prva generična orhideja, ki je bila potem vzgajana v Evropi. Sukulentni listi so očitno zdržali zdržali dolgo pod od Curacaa. Med vsemi Brassavolami je prav nodosa najbolj prilagodljiva, lahko uspešno raste in cveti v toplih ali v srednjetoplih pogojih, vse dokler dobiva dovoljšnjo porcijo svetlobe - kot to velja za cattleye.

Epifitne rastline potrebujejo zimsko temperaturo od 15 do 18°C, poleti pa od 27 do 30°C, dokaj močno toda zastrto svetlobo ter visoko zračno vlago. Dobro se počutijo obešene v košaricah . V času rasti pazimo, da je substrat ves čas rahlo vlažen.
Litofiti zelo uspešno rastejo skupaj z kaktusi in sukulentami. Najnižja zimska temperatura naj bi bila okoli 15°C, poleti pa jim ne škoduje niti temperatura čez  30°C. Prevelika vlaga jim prej škoduje kakor pa koristi. Med zimskim počitkom potrebujejo suh in sončen prostor, ter zelo malo vode.
V času počitka se pseudobulbe nekoliko skrčijo , kar pa ne vpliva na njihov razvoj.
Pri vseh vrstah pazimo, da jim po cvetenju zmanjšamo zalivanje.

Info na spletu




Ni komentarjev:

Objavite komentar