O R H O D E J E
(resno in manj resno o orhidejah)

Vedno je prostor za še eno orhidejo!


Moje orhideje
Orhideje v Kolumbiji
Orhideje v Vietnamu


Powered By Blogger

Preišči ta spletni dnevnik

GNOJENJE

Na embalaži gnojil so različne oznake, ki predstavljajo odstotke vsebnosti dušika, fosforja in kalija.

Dušik je odgovoren za spodbujanje rasti zelenih delov in ga uporabljamo v času aktivne rasti orhideje. Pomanjkanje dušika se kaže v obliki bledih listov, šibki rasti, odpadanju spodnjih listov. Po navadi spodnji listi odpadajo ali zaradi naravnega procesa - staranja ali pa zaradi tega, ker dušik potuje v predele, ki ga rastlina najbolj potrebuje, to je v zgornje dele in vršičke. Stari listi izgubijo vso zalogo, porumenijo in na koncu odpadejo.

Fosfor spodbuja nastajanje korenin in cvetnih poganjkov.
Kalij pa je namenjen zdravi rasti korenin in intenzivnejši barvi cvetov. Pomanjkanje kalija se kaže v slabšem številu, kvaliteti in bolj anemični barvi cvetov.

Tako najdemo na embalažah za gnojila različne oznake, kot so 30-10-10 (to je formula za rast) in 10-30-20 za cvetenje. Pri nas se največkrat dobi razmerje 7-9-5, ki naj bi bilo neko univerzalno.

Sicer pa kaj pomenijo razmerja?
N:P:K 20:20:20 pomeni, da imamo v 100 kg gnojila vsakega od navedenih po 20 kg.
N:P:K 10:10:10 pa pomeni da imamo v 100 kg gnojila vsakega od navedenih po 10 kg.
To pomeni, da je drugo gnojilo že polovico šibkejše od prvega, zato ob vsakem zalivanju uporabimo 1 g gnojila formula 10:10:10 na liter vode in polovico odmerka (torej 0,5 g/l vode) v razmerju 20:20:20.

Priporočljivo dodajanje gnojil pri vsakem ali vsakem drugem zalivanju in še to v polovičnih odmerkih,  kot je navedeno na embalaži, a le v času  rasti; med cvetenjem ne dnojimo. Vsekakor je priporočljivo, da se pri enem od zalivanj (recimo vsako 4.) izpusti dodajanje gnojil, da se s tem spere morebitne odvečno naložene soli.

Z gnojenjem je treba biti kar previden, ker se sicer z predoziranjem nalagajo odvečne soli na koreninah, kar pa ni dobro, sploh pa je priporočljivo, da se preneha z vsakršnim gnojenjem v času cvetenja.

Ni komentarjev:

Objavite komentar