O R H O D E J E
(resno in manj resno o orhidejah)

Vedno je prostor za še eno orhidejo!


Moje orhideje
Orhideje v Kolumbiji
Orhideje v Vietnamu


Powered By Blogger

Preišči ta spletni dnevnik

Brassia

Toplota
Potrebuje srednje tople do tople pogoje - pozimi med 16 in 18 °C, poleti pa lahko do 30 °C.
Svetloba
Dobro uspeva v zelo svetlih prostorih, svetla senca ji prija.
Zalivanje in vlaga
Tedensko zalivanje, če raste v lončku in vsak drugi dan če je pritrjena na pluto. Med dvema zalivanjema naj se korenine osušijo. Zalivanje je potrebno omejiti čez zimski del leta. Idealna vlaga je tam okoli 50 %; in več; če je zračna vlaga višja, je priporočljivo imeti dobro ventilacijo.
Gnojenje            
Priporočljivo tedensko ob zalivanju z največ polovično dozo. Vsako četrto zalivanje je zalivanje s čisto vodo. S tem se spere morebitno preveč naložene soli na koreninah.
Presajanje
Po potrebi, recimo na 2 leti, ko začne substrat razpadati: uporabimo večje koščke lubja, saj tudi korenine potrebujejo zračnost.  Presajamo, ko opazimo novo rast.

Brassia izhaja iz tropskega dela Amerike - raste v vlažnih gozdovih. Sprva so ji rekli "spider orchid" zaradi oblike njenega cvetu, ki res kar malo spominja na pajka.
Poimenovana po Williamu Brassu, angleškem botaničnem ilustratorju 19. stoletja.
Obstaja približno 30 - 40  različnih vrst.

Lahko so majhne, lahko pa tudi zelo velike rastline. Pseudobulbe so lahko eno do dve listne, redkeje pa tudi večlistne.V rastnem obdobju potrebujejo obilo vode in toplote ter svetlobe brez direktnega sonca.   V času mirovanja zalivanje omejimo, z gnojenjem pa prekinemo.  
Čas cvetenja je nedoločen, lahkoj cvetijo večkrat na leto. Z ustrezno nego lahko cveti večkrat v letu: cvetovi so največkrat dišeči in nekako pajkaste oblike najrazličnejših barv.

Vedno je prostor za še eno orhidejo!


Ni komentarjev:

Objavite komentar