O R H O D E J E
(resno in manj resno o orhidejah)

Vedno je prostor za še eno orhidejo!


Moje orhideje
Orhideje v Kolumbiji
Orhideje v Vietnamu


Powered By Blogger

Preišči ta spletni dnevnik

Sophronitis

Toplota
Potrebuje  hladne do srednje tople do tople pogoje, razen Sphronitis cernua, ki potrebuje za rast srednje tople do tople pogoje.
Svetloba
Dobro uspeva v zelo svetlih prostorih - približno toliko svetlobe potrebuje, kot to velja za cattleye.
Zalivanje in vlaga
Tedensko zalivanje, če raste v lončku in vsakodnevno pršenje, če je pritrjena na pluto.  Idealna vlaga je okoli 70 %; če je zračna vlaga višja, je priporočljivo imeti dobro ventilacijo.
Gnojenje            
S polovično dozo vsako drugo zalivanje v obdobju rasti. Zaliti enkrat mesečno s čisto vodo. 
Presajanje
Po potrebi, ko začne substrat razpadati: uporabimo večje koščke lubja, saj tudi korenine potrebujejo zračnost.  

Sophronitis je rod majhnih, tako epifitnih kot litofitnih orhidej, ki rastejo v vlažnih goratih gozdovih vzhodne Brazilije, Paragvaja in  severzvzhodne Argentine. Znanih je približno 68 vrst tega rodu in 9 naravnih hibridov, kamor spadajo zdaj tudi brazliske Laelie: Laelia purpurata je zdaj Sophronitis purpurata).

V grobem jih delimo v dve skupini: v prvo skupino spada Sophronitis cernua, v drugo skupino pa spada Sophronitis coccinea in še nekaj drugih bližnjih sorodnic, ki uspeva na področjih z zelo visoko zračno vlago in celoletno meglico.
Rod Sophronitis vsebuje tudi vse bivše brazilske Laelia.
Je zelo zaželena orhideja, predvsem zaradi njenega intenzivno oranžno-rdečega cveta.


Kakor hitro je eden od staršev določene orhideje sophronitis (Sophrolaeliocattleya,  Sophrocattleya), imajo rade vlažno okolje, hladno do srednje toplo s precejšnjo svetlobo. Veliko jih je miniaturnih in primernih za gojenje na okenskih policah ali pod u metno svetlobo.



Sophronitis cernua   je med najmanjšimi, če ne kar najmanjša orhideje iz rodu  Sophronitis in menda edina, ki tolerira tople temperature najširšega ranga.  Prepoznavna je po svojem temno rdeče-oranžnem zvezdastem cvetu, pritrjenem na kratkem cvetnem peclju, kar daje izredno slikovit vtis. Zacvetijo jeseni in pozimi. Najbolje uspeva pritrjena na pluti ali čem podobnem, dokaj dobro uspeva tudi v lončku, a moramo zagotoviti dobro drenažo. Ker raste v bližini obale, je vseskozi obdana z obilico vlage in rahlim vetrcem.
Toplota

V glavnem potrebuje srednje tople do tople   pogoje.   
Svetloba
Zmerno svetel prostor brez direktnega sonca.  
Zalivanje in vlaga
Zalivamo jo 2-3 x tedensko, če je pritrjena na pluti, jo vsakodnevno pršimo po koreninah.  Višja zračna vlaga je priporočljiva. Pri večji zračni vlagi je priporočljiva dobra ventilacija.
To velja za čas rasti, medtem ko jo po cvetenju pustimo malo bolj pri miru.
Gnojenje
Priporočljivo 1 x tedensko z največ polovično dozo, ki je predpisana na gnojilu. Vsako četrto zalivanje je zalivanje s čisto vodo. S tem se spere morebitno preveč naložene soli na koreninah.
Presajanje
Najbolje se počuti pritrjena na pluti ali v zračni košarici.
Sophronitis cernua domuje na področju Rio de Janeira. Dobro uspeva v srednje toplih pogojih in menda celo dobro uspeva tudi na Floridi v vročih pogojih, kar pomeni da je dokaj prilagodljiva na ponujene pogoje rasti.
Običajno cveti v zimskem času, novembra in decembra. Po cvetenju rabi nekoliko počitka - kakšen mesec naj se zaliva s polovičnimi dozami, gnoji pa nič.



Sophronitis coccinea

Z izjemo Sophronitis brevipenduculata, ki raste na precej suhih in goratih tleh v notranjosti Brazilije, vse ostale vrste domujejo v tropskih predelih oblačnih gozdov, obdanih z meglico v obdobju celega leta,  v bližini obale, v večini na vzhodi obali Brazilije. 


Čeprav spada med večje vrste Sophronitisov, je še vedno prava miniatura. Svetleče rdeče cvetove nosi krajše cvetno steblo.
Toplota
Za rast potrebuje nekoliko hladnejše pogoje - približno 12 °C ponoči in čez dan okoli  20 °C pozimi, čez leto pa nekaj stopinj višje.  

Svetloba
Kar se svetlobe tiče, velja približno tako, kot to velja za cattleye. Če raste pod umetno svetlobo, naj se tudi tu sledi sezonskim spremembam tolžine dneva, od 11,5 ur v decembru, 12 ur v januarju, 13 ur v februarju, 14 ur od marca do vključno avgusta, potem pa po enakem zaporedju pada do 11,5 ur v novembru.



  

Ni komentarjev:

Objavite komentar