O R H O D E J E
(resno in manj resno o orhidejah)

Vedno je prostor za še eno orhidejo!


Moje orhideje
Orhideje v Kolumbiji
Orhideje v Vietnamu


Powered By Blogger

Preišči ta spletni dnevnik

Cymbidium

Toplota

1) Vrste z velikimi cvetovi (v glavnem iz področij Kitajske in Himalaje) zahtevajo obdobje hladnega počitka od konca avgusta dalje;  v teh pogojih bulbe dozorijo in so tako pripravljene da poženejo cvetne poganjke.  Maksimalna nočna temperatura naj ne bo višja od 12 °C. 
2) Drobno cvetoči cymbidiumi s področja Himalaje, Kitajske in Japonske ne potrebujejo hladnega počitka. Dobro se počutijo v hladnejših do srednjetoplih pogojih, enakih skozi celo leto.   
3) Drobno cvetoči cymbidiumi s tropskega področja zahtevajo celoletne srednje tople do tople pogoje.    
Svetloba
Vsi tisti hibridi, ki imajo katerega od prednikov z visokih, prej omenjenih  področij, rabijo precejšnjo svetlobo za rast in še višjo za cvetenje.  Nad direktnim soncem niso ravno navdušeni, zato jih je potrebno čez opoldan senčiti. Velika večina vzrokov za necvetoče cymbidie je  ravno pomanjkanje svetlobe.

Zalivanje in vlaga
Dobro prenašajo obilico vode čez poletje oz. v času rasti. V svojih bulbah imajo sicer shranjeno zalogo hrane, tako da ne bo nič narobe, če jih nekaj časa ne zalijemo, vsekakor je priporočljivo izdatno zalivanje, naj se pa substrat le nekoliko osuši med dvema zalivanjema. 

Gnojenje
Tako kot zahtevajo izdatno zalivanje, je priporočljivo tudi malo bolj izdatno gnojenje v času rasti, medtem ko v času počitka niti ne zalivamo in še manj gnojimo.  Priporočljivo gnojilo v razmerju 20-20-20

Presajanje
Če imamo te epifite posajene v substratu, naj bo le ta takšen, da omogoča dobro drenažo. Presajamo vedno po cvetenju oz. ko opazimo, da se je pričela rast novih poganjkov (ti naj bodo veliki približno 10 cm)  in korenin. Ko presajamo, vzamemo le nikoliko večji lonec, saj se bulbe dobro počutijo v manjših loncih in ugiba se, da je včasih vzrok za necvetenje tudi presajanje v prevelik lonec.


Znanih je približno 100 vrst - približno 60 vrst in približno 40 naravnih hibridov. Največkrat jih najdemo na višjeležečih področjih Azije, Japonske in Avstralije.


Pred dvema letoma sem kupila odcvetel hibrid, ki je bil kar precej velik, z natrpanimi bulbusi v lončku. Takoj ko sem ga prinesla domov, sem ga seveda presadila v veliko večji lonec in po nekaterih informacijah naj bi bil to vzrok, da lani ni cvetel.  Letos  mi dela cvetni poganjek in komaj čakam, da vidim kakšne cvetke ima. Na zunanji strani balkona sem ga pustila vse do takrat, ko so temperature padle pod 0°C. Morda bom celo lahko ugotovila, katere vrste je.
Sicer pa imam Cymbidium devonianum, za katerega velja, da tudi potrebuje hladen, zimski počitek, tudi iz Vietnama sem prinesla 3 cymbidie, ki mi za enkrat kar lepo uspevajo.



Vedno je prostor za še eno orhidejo!


Ni komentarjev:

Objavite komentar